Kuhanje je neลกto ลกto svi moramo nauฤiti barem do neke mjere, pogotovo ako se ลพelimo hraniti nutritivno zdravim namirnicama koje je teลกko naฤi u brzoj hrani i konvencionalnim namirnicama pakiranim u duฤanima. Ponekad se kuhanje ฤini kao teลพak i kompliciran zadatak, ali definitivno se isplati. Ako ste netko tko je u procesu uฤenja ili pak traลพite nove savjete, spomenut ฤemo vam kako funkcioniraju neki trikovi u kuhanju kao i mnogo korisnih smjernica koje moลพete iskoristiti veฤ pri sljedeฤem kuhanju.
Dakle, ne morate biti profesionalac kako biste napravili obrok kojim ฤe drugi biti oduลกevljeni. Dovoljno je da se zaista potrudite i kuhate s dovoljno entuzijazma. Ponekad ฤe i malo truda rezultirati u velikoj promjeni, pogotovo ako imate veฤ neko poฤetno znanje. Dobro kuhanje takoฤer ne iziskuje previลกe novaca i nemojte misliti da su skupe namirnice ekvivalent dobrom obroku. Uz to, kuhanje je uvijek bolja ideja od naruฤivanja fast fooda, stoga sad kad znate neke opฤe smjernice, spomenimo koji su to trikovi u kuhanju!

Trikovi u kuhanju
- Vodite biljeลกke! Dobre biljeลกke zlata vrijede โ kad radite recepte, kad isprobavate neลกto novo ili mijenjate originalnu ideju, definitivno biljeลพite proces nastanka vaลกeg rezultata. Ako vam mama ili baka daju savjet, zapiลกite ga! Ove su stvari posebno korisne i zanimljive onima koji imaju bogatu tradiciju kuhanja, ali moลพete traลพiti i manje savjete na internetu te si tako olakลกati proces.
- Proฤitajte recept u potpunosti prije nego ลกto se bacite na posao. Da, znamo, ovo je moลพda oฤito, ali stvar je u tome da ponekad recepti nisu najbolje napisani i moลพe doฤi do nekih jednostavnih greลกaka koje uopฤe nisu do vas, veฤ do tajminga. Kako ne biste peฤnicu zadrลพavali vruฤom predugo, veฤ ju maksimalno iskoristili, probajte proฤitati cijeli recept i procijeniti duljinu nekog procesa.
- Zadrลพite aromatiฤnu mast. Kad prลพite neลกto aromatiฤno poput slanine, nije loลกe mast iskoristiti za neลกto drugo โ prลพenje krumpiriฤa, prลพenje jaja, dodavanje u neki umakโฆ Opcija zaista ima beskonaฤno mnogo, samo pripazite da ne drลพite mast predugo na nepravilan naฤin โ dobro skladiลกtenje je bitno za vaลกe zdravlje.
- Ispod svoje daske ili pladnja stavite vlaลพan papirnati ruฤnik. Trikovi u kuhanju nekad zaista zvuฤe neuobiฤajeno, ali su vrlo korisni, pogotovo onima koji rade na glatkim povrลกinama. Kako se vaลกa daska ili pladanj ne bi micali lijevo desno kad valjate ili reลพete, stavite ispod njega navlaลพen papirnati ruฤnik i viลกe se neฤete morati brinuti o ovome. Pazite prste!
- Uvijek oduzmite par minuta od duljih sesija peฤenja. Nikad ne znate kakva je toฤno vaลกa peฤnica u kontrastu s onom koju je koristio autor recepta. Lako je ubaciti neลกto u peฤnicu ako nije dovoljno peฤeno, meฤutim ne moลพete viลกe unatrag kad neลกto previลกe ispeฤete.
- Zaฤine koristite tijekom procesa, a ne samo na kraju. Jedna od najveฤih greลกaka novih kuhara jest ta da oni ฤekaju da sve bude termalno obraฤeno i namjeลกteno prije no ลกto idu zaฤiniti jelo. Na neki naฤin, oni oฤekuju da se doฤe โdo kraja procesaโ i onda je zaฤin โzavrลกni touchโ, ali to nije tako. Termiฤka obrada i mariniranje mogu biti super stvar za neke zaฤine, tako da je dobro krenuti s tim dodavanjem okusa veฤ na samom poฤetku.
- Dodajte mrvicu soli svemu. Da, ฤak i kolaฤima i slasticama. Sol je jedan od onih zaฤina koji teลกko moลพe odmoฤi situaciji i jedini problem nastaje kad pretjerate s koliฤinom. Dakle, ako koristite sol umjereno, ona moลพe pomoฤi drugim okusima da se bolje istaknu โ pogotovo slatkom i aromama.
- ฤeลกnjak i luk se ne dinstaju jednako. Dinstanje, dunstanje ili prลพenje na tavi proces je koji je ฤesto zahtijevan za razne gulaลกe, variva, temeljce, umake i sliฤne obroke. ฤesto ฤete vidjeti da se traลพi dinstanje luka i ฤeลกnjaka โ imajte na umu da ฤeลกnjak puno brลพe gori i da ga je dobro staviti u tavu s lukom tek kad je luk skoro gotov.
- Smeฤi ลกeฤer dodaje super aromu jelima s rajฤicom. Ovo je sliฤna situacija kao ona sa soli i aromama โ u umacima i raznim varivima te gulaลกima uz rajฤicu moลพete dodati u lonac i mrvicu smeฤeg ลกeฤera. On ฤe taman istanฤati okus i primjetit ฤe se ukusna razlika.
- Eksperimentirajte s paniranjem mesa. Svi znamo onaj klasik โ braลกno, jaja, kruลกne mrvice. Paniranje je jedan od boljih naฤina da mesu dodamo teksturu i zanimljiv okus, ali situacija bude joลก bolja kad dodamo neki ekstra zaฤin ili sastojak u naลกu smjesu za paniranje. Amerikanci vole dodati mrvicu majoneze, dok zamjena kruลกnih mrvica za smrvljeni cornflakes daje viลกe hrskave korice.
- Upijte viลกak masti u vaลกim prลพenim obrocima s papirnatim ruฤnicima. Prva stvar koju je tu bitno napomenuti jest da nije svaka mast viลกka, veฤ neka baลก daje odliฤnu aromu vaลกim jelima. Isto tako, nikako nemojte stiskati hranu u papirnati ruฤnik i nipoลกto nemojte kupovati ruฤnike s mirisima. Ali da, ako je previลกe masti u neฤemu, definitivno moลพete maknuti neugodni viลกak.
- Znate li kad se koriste komadiฤi papra a kad mljeveni papar? Mljevena verzija para neลกto je jaฤa i viลกe aromatiฤna, stoga je dobro da koristite manje i da koristite ovu verziju s tekuฤim jelima (umacima, varivima, itd). S druge strane, s proteinima i krutim jelima bolje je koristiti komadiฤe papra (krupno mljeveni papar) koji ฤe dati dodatan okus, ali neฤe mijenjati strukturu kompletnog jela.
- Hladna hrana obiฤno treba viลกe zaฤina. Znate li da veฤina ljudi ima okusne pupoljke osjetljivije na toplu hranu nego na hladnu? Zbog toga se obiฤno hladna jela moraju dodatno zaฤiniti ili se zaฤiniti nekim jaฤim zaฤinima. Ipak, pazite da ne pretjerate.
- Za mekane palaฤinke strukture โoblakaโ, nemojte razbiti sve grudice. Da, znamo, baลก ฤudan savjet, ali istina je โ smjesa za palaฤinke koja je savrลกeno ujednaฤena zapravo ima โizbijen zrakโ ลกto znaฤi da ฤe palaฤinke biti niลพe i ujednaฤenije. Kako biste dobili smjesu koja je viลกa i mekanija, nemojte razbiti baลก sve grudice.
- Koristite ljusku da maknete sitne ljuskice. Ako vam u vaลกu zdjelu upadnu sitne ljuskice od jaja, moลพete koristiti onu veliku ljusku s koje je otpao manji dio kako biste izvadili viลกak van. Nemojte gurati prste u smjesu โ to je manje praktiฤno i nehigijenski, a ovako ฤe se oลกtar rub ljuske ponaลกati kao prava grabilica.
- Isperite riลพu prije no ลกto ju kuhate. Ovaj savjet moลพda vam je poznat, s obzirom na to da ฤe vam veฤina roditelja reฤi โoperi riลพu barem jednomโ. Generalno, ako se ne opere, ona postane ljepljiva i kuhanje takve riลพe moลพe biti loลกe iskustvo. Pokuลกajte ju prvo isprati barem jednom i onda nastavite s drugim dijelovima procesa.
Kuhanje moลพe biti zaista zabavna aktivnost, a postaje i puno bolja stvar kad imate jasniji cilj i kad razumijete toฤno kako si moลพete pomoฤi. Ovi savjeti bit ฤe vam korisni i uฤinit ฤe iskustvo kuhanja puno zabavnijim. Sretno!
