Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

Što je advent i zašto je važan dio božićnih blagdana?

Advent ili Došašće vrijeme je poznato kao kraj crkvene godine i njen je važan dio koji se ujedno poklapa s krajem kalendarske godine. Ovaj vremenski period koji označava posljednje tjedne u godini u stvari je priprema kršćana na Božić, odnosno Isusovo rođenje. 

Advent ukupno traje četiri tjedna, a crkva je za to vrijeme većinom ukrašena ljubičastom bojom koja se smatra najsvečanijom bojom za obilježavanje ovako važnog događaja u životu svakog kršćanina. Postoji nekoliko važnih adventskih obilježja koji su neizostavan dio tog dijela godine, a najvažniji su adventski vijenac i adventske svijeće.

Iako postoje još neki simboli adventa koje volimo, kao što su adventski kalendari za djecu koja iščekuju dolazak Božića ili adventski vijenac za vrata, najdraži simbol adventa upravo je adventski vijenac na kojemu se nalaze četiri adventske svijeće.

Adventski vijenac – jedinstveni adventski ukras s važnim značenjem

Još od vremena davne antike vijenac se smatrao predmetom koji predstavlja pobjedu i povezanost. Isusovo rođenje i njegovo uskrsnuće najveća je pobjeda vjere, kružni oblik predstavlja vječnost te pobjede. Zimzelene grančice koje se međusobno pletu kako bi stvorile adventski vijenac nemaju niti svoj početak niti svoj kraj i predstavljaju neraskidivost naše vjere u Isusa koji se rodio i došao na naš svijet kako bi nas spasio. Ove zimzelene grančice koje ne venu također su simbol moći i snage naše vjere te znak trajnosti naše ljubavi prema Bogu i božje ljubavi prema nama. Na adventski vijenac se postavljaju i adventske svijeće, simbol vječne vatre naše vjere.

Adventske svijeće – simboli najvažnijih ljudskih atributa

Svaki tjedan adventa ima određeno značenje, i svakog prati paljenje jedne adventske svijeće. Svaka svijeća nosi neko značenje. Paljenjem prve svijeće potvrđujemo svoju nadu, vjeru i ufanje u Boga; drugom svijećom molimo za mir; treća svijeća nosi simboliku čiste ljubavi, a četvrta je simbol radosti zbog događaja koji dolazi – Isusovog rođenja.

Adventski vijenac nije samo običaj koji se odrađuje, on nam daje način da poradimo na sebi i svojoj vjeri te svijetu pokažemo da smo prava Isusova djeca. Svaki adventski tjedan nosi neko značenje koje ćemo otkriti zajedno.

1. ADVENTSKI TJEDAN: VJERA I NADA RUKU POD RUKU

Prvi tjedan adventa razdoblje je u kojemu moramo potvrditi da su vjera i nada dio naše svakodnevice i da li živimo u skladu s njom. Tada potvrđujemo svoju vjeru u sebe i dobrotu i potičemo se na ostvarivanje svojih snova koji će gorjeti kao plamen na prvoj adventskoj svijeći. 

Zbog toga je prvi adventski tjedan period posvećen vjerovanju u sebe i svoje sposobnosti te otvaranju vrata novoj budućnosti u skladu s dobrotom i ljubavi koju nam donosi vjera.

Prva svijeća koju palimo naziva se prorokova svijeća ili postilica.

2. ADVENTSKI TJEDAN: TJEDAN MIRA

Drugi adventski tjedan je tjedan u kojemu moramo moliti za očuvanje mira, ne samo vanjskog već i našeg unutrašnjeg. Ovo je tjedan u kojemu moramo kontemplirati o svim našim sukobima, pa i onim koje vodimo sami sa sobom. Moramo pronaći način da oprostimo greške i sebi i drugima, te da pronađemo mir za kojim naša duša žudi. 

Moramo se pomiriti s tim da ne postoji savršen čovjek i da niti mi niti ljudi koji nas okružuju nisu nepogrješivi. Potrebno je duboko udahnuti i uživati u životu i pronaći način za micanje stresa iz svakodnevnog života. Bez toga nikada nećete pronaći unutarnji mir.

Druga svijeća je betlehemska svijeća ili pomirilica.

3. ADVENTSKI TJEDAN: ŠIRIMO LJUBAV

Kao što poznata izreka kaže  da ljubav pokreće svijet tako i mi vama kažemo da ga i vi možete pokrenuti svojom ljubavi. Vrijeme je da podijelite svoju ljubav sa svim živim bićima i otkrijete da je imate dovoljno za sve ljude svijeta.

Pokažite ljubav pružanjem ruke potrebitima, davanju zagrljaja i utjehe usamljenima i davanjem ljubavi sebi i svojim najmilijima. Danas je i više nego potrebno podijeliti ljubav s drugima za koje osjećamo da im je potrebna ili da im nedostaje i njihovim životima. 

Treću svijeću koja se pali na vijencu nazivamo pastirskom.

4. ADVENTSKI TJEDAN : RADOST IŠČEKIVANJA BOŽIĆA 

Vrhunac blagdanskih događanja rezerviran je upravo za četvrti i posljednji adventski tjedan u kojemu se osjeća toplina i čarolija koja u svima probuđuje radost. Budite radosni i činite druge radosnima dok iščekujete dolazak Isusa. Podijelite svoju radost s drugima kako bi i oni osjetili čar Božića. 

Četvrta i posljednja svijeća na adventskom vijencu zove se anđeoska svijeća.

Advent u Zagrebu – posebna zagrebačka čarolija

Advent je omiljeno vrijeme svih katolika, ne samo zbog veselog života u vjeri već i zbog raznih radosnih božićnih događanja koja se događaju diljem svijeta. Zagreb posebno obiluje takvim događanjima i postao je poznat po čaroliji Božića koja u adventsko vrijeme vlada gradom. 

Ako volite Božić i želite osjetiti toplo božićno ozračje svakako preporučujemo posjet Advent u Zagrebu.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Njuz

Europska komisija danas je objavila rezultate Indeksa gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2022. kojim se prati napredak država članica EU-a u digitalizaciji. Tijekom pandemije bolesti...

Njuz

Na telefonskoj sjednici vlade održanoj danas, donesena je nova odluka o gorivu. Ministar gospodarstva i energetike Filipović nakon 13 sati objavio je detalje odluke....

Šibensko-kninska

Prvi veteranski centar u Hrvatskoj otvoren je 10. lipnja 2022. u Šibenku, a svečanom otvorenju nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i...

Sport

Nakon velike pobjede u trećoj utakmici polufinala HT Premijer lige, pred igračima Zadra zadatak je u vidu dva gostovanja kod zagrebačke Cibone koja je svoju seriju završila ‘dvokorakom’ protiv Gorice....