Kada traลพimo najbolje tijesto za kiflice, zapravo traลพimo ono savrลกeno mekano, podatno i mirisno tijesto koje svaki put uspije โ ฤak i ako nismo profesionalci. Svi smo se naลกli u situaciji kada isprobavamo razne recepte za ruฤak ili recepte za desert i pitamo se postoji li provjerena formula koja uvijek daje savrลกene kiflice.
Odgovor je: da, postoji. Kljuฤ je u omjeru braลกna i masnoฤe, naฤinu mijeลกenja, vremenu dizanja i pravilnom oblikovanju. Uz provjerene sastojke, dobro dizanje i nekoliko trikova, kiflice ispadaju mekane svaki put.ย
Kako napraviti najbolje tijesto za kiflice?
U nastavku donosimo korake koji se u praksi pokazuju najboljima.
Evo ลกto je najvaลพnije:
- Maslac uvijek daje mekลกu strukturu nego ulje
- Kvasac mora biti aktivan i svjeลพ
- Tijesto za kiflice zahtijeva toplo okruลพenje
- Braลกno viลกe kvalitete daje stabilnije tijesto
- Oblikovanje utjeฤe na mekoฤu i izgled

1. Kvasac mora biti svjeลพ
Da bi najbolje tijesto za kiflice uopฤe naraslo, kvasac mora pravilno proraditi. Ako radimo s instant varijantom, jednostavno ga pomijeลกamo sa suhim sastojcima, ลกto je trik koji ฤesto koristimo i u receptima za desert.
Ako koristimo svjeลพi kvasac, aktiviramo ga u mlakom mlijeku s malo ลกeฤera โ postupak sliฤan onome koji radimo kada pripremamo najbolje deserte ili ฤak bazu za ฤokoladnu tortu.
Ako se kvasac ne zapjeni, tijesto neฤe biti mekano ni prozraฤno, ลกto znaฤi da neฤemo dobiti one savrลกeno mirisne kiflice zbog kojih volimo sve ove naลกe recepte za ruฤak i recepte za desert.
Kako znati da je kvasac dobar?
- zapjeni se u roku od 10 minuta
- ugodnog je mirisa
- lako se mijeลกa
2. Mlijeko i maslac za mekoฤu
U pripremi recepata za desert ฤesto se naglaลกava vaลพnost masnoฤe โ isto vrijedi i za kiflice. Mlijeko daje mekลกu strukturu, a maslac bogatiji okus. Upravo maslac ฤini da kiflice ostanu mekane i sutradan.
Omjeri koji funkcioniraju:
- 500 g braลกna
- 250 ml mlijeka
- 80 g maslaca
- 1 jaje
3. Dugo, ali njeลพno mijeลกenje
Najbolje tijesto za kiflice ne smije biti presuho, jer upravo tada gubimo onu mekanoฤu koju povezujemo s najboljim desertima i domaฤim pecivima.
Tijesto trebamo mijesiti dok ne postane glatko, elastiฤno i mekano pod rukom โ kao i kod pripreme baza za razne recepti za desert ili ฤak kada radimo tijesto za ฤokoladna torta podloge. ล to je bolje umijeลกano, to ฤe se lakลกe dizati i dati nam prepoznatljivo prozraฤne kiflice.
Predugo mijeลกenje nije dobro โ tijesto moลพe postati ลพilavo, zato ciljamo na balans od 5 do 7 minuta, ลกto je tehnika koju ฤesto koristimo i u drugim receptima za ruฤak i desertima koji zahtijevaju savrลกenu teksturu.
4. Prvo dizanje u toplom prostoru
Kao i kod izrade ฤokoladne torte ili drugih najboljih deserata, temperatura igra veliku ulogu. Tijesto diลพe u toplom kutku kuhinje, bez propuha. Optimalna temperatura je oko 25 ยฐC.
Tijesto treba udvostruฤiti volumen โ tek tada je spremno za oblikovanje.
5. Precizno valjanje tijesta
Kada je tijesto naraslo, razvaljamo ga u krug ili pravokutnik, ovisno o obliku kiflica. Valjak treba kliziti lagano jer je tijesto mekano i podatno. Neravnomjerno valjanje dovodi do razliฤite mekoฤe i peฤenja.
6. Pravilno punjenje
Ako radimo slane kiflice ili recepte za desert, punjenje mora biti pravilno rasporeฤeno. Ne smije biti previลกe jer kiflice mogu puknuti, ali ni premalo jer ฤe biti suhe.
Najbolje punjenje:
- sir
- ลกunka
- pekmez
- ฤokolada
7. Drugo dizanje oblikovanih kiflica
Ovaj korak ฤesto preskaฤemo, ali upravo on ฤini razliku. Oblikovane kiflice ostavimo 20โ30 minuta da ponovno narastu. To daje nevjerojatnu mekoฤu.
8. Premazivanje jajem za zlatnu koricu
Bez obzira radimo li recepte za desert ili slane verzije, premaz jajem daje sjaj. Po ลพelji moลพemo dodati sezam ili mak.
9. Peฤenje na srednjoj temperaturi
Najbolje tijesto za kiflice traลพi peฤenje na 180 ยฐC do 15 minuta. previsoka temperatura brzo ih potamni, a ostavi nedovoljno peฤene iznutra.
10. Maslac odmah nakon peฤenja
Dok su joลก tople, moลพemo ih premazati tankim slojem maslaca. To zakljuฤava vlagu i ฤini ih joลก mekลกima.

11. Hlaฤenje na reลกetki
Da se kiflice ne ovlaลพe i ne omekลกaju previลกe, hladimo ih na reลกetki. Time zadrลพavaju oblik, a ostaju prozraฤne i mirisne.
12. Pravilan odabir braลกna
Za najbolje tijesto za kiflice koristimo braลกno tip 400 ili 550. To su vrste koje daju stabilnu, elastiฤnu teksturu i jednako peฤenje.
13. Dodavanje ลกeฤera za bolji okus
Neovisno radimo li desert ili slanu verziju, mala koliฤina ลกeฤera poboljลกava okus i potiฤe rad kvasca. ล eฤer doprinosi mekลกoj strukturi.
14. Pazimo na gustoฤu tijesta
Tijesto mora biti mekลกe nego ลกto moลพda oฤekujemo. Ako je pretvrdo, kiflice ฤe biti suhe. Tijesto se ne smije lijepiti, ali mora biti vrlo elastiฤno.
15. ฤuvanje svjeลพine
Mekane kiflice ฤuvamo u zatvorenoj posudi ili krpi. Sutradan ostaju mekane, a po ลพelji moลพemo ih kratko podgrijati da povrate svjeลพinu.
Zakljuฤak
Najbolje tijesto za kiflice nije tajna โ to je kombinacija svjeลพeg kvasca, pravilnih omjera, toplog okruลพenja i njeลพnog pristupa. Kada ovladamo temeljnim koracima, kiflice postaju jednako jednostavne kao i najbolja smjesa za palaฤinke, a rezultat je svaki put isti: mekane, mirisne i savrลกeno zlatne. Uz ove savjete moลพemo uลพivati u pripremi, ali i u jednom od omiljenih deserata ili snackova koje uvijek rado radimo.
