Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

Na Biloševcu niče pročišćivač ‘težak‘ 250 milijuna kuna, kapitalni projekt trebao bi biti dovršen do 2027. godine

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća našla se nadopuna, i to odluka o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izgradnju podmorskog ispusta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Biloševac, incidentnih preljeva crpnih stanica Biokovka i Biloševac, a koji bi trebao biti dovršen do 2027. godine.

Vijeće je na temelju zahtjeva Vodovoda dalo koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izgradnju podmorskog ispusta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Biloševac, koji bi kao kapitalni projekt koštao 250 milijuna kuna, a čija bi površina bila 13 tisuća metara četvornih i kao takav bi bio tunelske izvedbe. Ukupna dužina podmorskog ispusta je 835 metara, a širina pojasa za posebnu upotrebu je šest metara, piše SD.

U koncesiju na rok od 20 godina daju se kopneni i morski dijelovi pomorskog dobra, a kako je pojasnio dogradonačelnik Joze Vranješ, za zahvat, izgradnju složene građevine – uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Biloševac, s pristupnim putom, podmorskim ispustom i transportnim vodom crpne stanice Plišćevac – uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Biloševac, kao dijela izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Makarska, ishođena je lokacijska dozvola u svibnju 2019. godine.

IZRAĐENI PROJEKTI

Izrađeni su glavni projekti i u tijeku je priprema ostale dokumentacije za postupak ishođenja građevinske dozvole za podmorski ispust, izgradnju transportnog voda crpne stanice Plišćevac – Biloševac, a projektom je predviđeno proširenje kanalizacijske mreže na periferne dijelove naselja, koja su izgrađena, a nisu spojena na javni sustav, izgradnja transportnog voda (crpne stanice, tlačni i gravitacijski cjevovodi) za transport otpadnih voda na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i poboljšanje sustava vodoopskrbe rekonstrukcijom postojećih vodoopskrbnih cjevovoda u koridorima planirane kanalizacije.

Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, gradnja na pomorskom dobru građevina i drugih objekata infrastrukture smatra se posebnom upotrebom pomorskog dobra, a određeno je da koncesiju za posebnu upotrebu za objekte od lokalnog značenja donosi općinsko ili gradsko vijeće.

Kako je kazao dogradonačelnik Vranješ, izgradnjom sustava aglomeracije Makarska kanalizacijskom mrežom će se pokriti cijelo područje Makarske.

– Trenutačno imamo uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Svetom Petru, a koji je nekada bio jedan od najboljih i najmodernijih uređaja, međutim danas taj stupanj pročišćavanja otpadnih voda ne zadovoljava ekološke propise ni naše potrebe u Makarskoj.

Razmatranjem više rješenja prigodom definiranja projektnog zadatka za sustav odvodnje na području Makarske, promatrano je nekoliko varijanti, od kojih je jedna bila rekonstrukcija uređaja na Svetom Petru, ali time bi se zauzela površina od 13 tisuća kvadrata. No, uređaj na Svetom Petru ne bi bio dobro rješenje za aglomeraciju koja ima oko 50 tisuća stanovnika – kazao je Vranješ.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Njuz

Ryanair, najveća europska zrakoplovna kompanija, 01. srpnja je proslavila ponovno otvaranje baze u Zadru. S dva bazna zrakoplova, 78 tjednih letova prema 37 odredišta,...

Intervju

Napravili smo veliki intervju s legendom hrvatske košarkaške reprezentacije, Rokom Lenijem Ukićem