Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zadarska

Meteorska kiša Suze svetog Lovre 2022 – gdje i kada promatrati ovaj nebeski spektakl?

Foto: Pixabay

Perzeidi odnosno suze svetog Lovre, poznati još i pod nazivima kiša meteora, ljetne zvijezde padalice ili meteorski pljusak, astronomski su spektakl koji svake godine možemo vidjeti na noćnom nebu između 17. srpnja i 24. kolovoza. Ovi meteori koji u ljetnim mjesecima izgledaju kao da padaju s neba, svoj vrhunac dostižu sredinom kolovoza kada ih nazivamo Suze sv. Lovre.

Prema prognozama astronoma, ove će godine meteorski roj Perzeida biti najvidljiviji u noći s 11. na 12. kolovoza. Osim toga, prognoziraju prosječnu aktivnost od oko 100 meteora na sat, no uvjeti za opažanje će biti manjeg intenziteta zbog mjesečeve svjetlosti u noći punog mjeseca, koja će smanjiti vidljivost meteora. Najbolje vrijeme za opažanje bit će od ponoći do zore kada je zviježđe Perzej visoko na nebu.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez organiziraju razne astronomske aktivnosti ovim posebnim povodom kada je meteorsku kišu moguće vidjeti golim okom ili teleskopom. Osim suza svetog Lovre, teleskopima će se moći pogledati i Mjesec te dvije planete Saturn i Jupiter.

Astronomsko astronautičko društvo Zadar promatranje organizira u Privlaci. Promatranje će se odvijati 10. kolovoza u večernjim satima od 21 do 23 sata na punti Artić. Posjetitelji će moći koristiti teleskope i uživati u ovom meteorskom spektaklu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati