Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

Ljetna škola hrvatskog folklora ponovno u Zadru!

U Zadru sutra, 4. kolovoza počinje Ljetna škola hrvatskog folklora, sada tradicionalno već 28. po redu. Traje deset dana, a glavni organizator je Hrvatska matica iseljenika.

Temeljni program ove ljetne škole usredotočen je na ples, nošnju, pjesme i glazbala hrvatskog jadranskog područja. Pored toga, u program su uključeni i plesovi i glazba Hrvata južne Hercegovine, kao i plesovi Hrvata u Boki kotorskoj.

Stručno vodstvo predstavlja voditelj Andrija Ivančan. Odjel tambura vodi Tibor Bun, Odjel tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić, a gost predavač bit će skladatelj maestro Siniša Leopold. Pored toga, polaznici ljetne škole moći će slušati i predavanja drugih stručnjaka folklorista i etnokoreologa među kojima su Tonči i Marica Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Damir Kremenić, prof. dr. sc. Goran Oreb,  Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica i drugi.

Cilj ovog stručnog programa je očuvanje izvornosti i autohtonosti folklora koji obuhvaća tradicijski ples, pjesmu i glazbu, prenosi Matis.hr.

Znanstveno-stručne temelje programa škole hrvatskog folklora postavio je dr.sc. Ivan Ivančan 1964. godine, vrsni poznavatelj etnologije i etnokoreologije. Znanja koja su danas nadograđena novim spoznajama i trendovima u području folklornih plesova i tamburaških sastava implementirali su programski voditelj Andrija Ivančan i maestro Siniša Leopold.

Škola se održava u Hi Hostelu u Zadru, a više informacija možete pronaći na Matis.hr.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Događanja

Desetodnevni program Ljetne škole hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika trajao je od 4. kolovoza do 13. kolovoza 2022. Program se održao u...

Sport

Na inicijativu Nogometnog saveza Zadarske županije pokrenuta je organizacija Međunarodnog turnira “Hrvoje Ćustić”, koji će svoje prvo izdanje doživjeti u travnju 2023. godine. Turnir...

Događanja

Na današnji dan, 5. kolovoza davne 1995. godine u 9 sati i 43 minute na kninskoj tvrđavi ponosno je zavijorila hrvatska zastava, pa se...