Svi smo se barem jednom zapitali kako pripremiti ručak s morskim plodovima i koje recepte odabrati da budu ukusni, brzi i atraktivni. Odgovor je jasan – najbolje je posegnuti za provjerenim jelima poput rižota s kozicama, salate od hobotnice, dagnji na buzaru ili lignji na žaru.
Ako volimo nešto brže, tu su pržene girice ili fritto misto, a za posebnije prilike odlično rješenje su brancin pečen u soli ili crni rižoto od sipe. Čak i ako nismo profesionalni kuhari, uz nekoliko jednostavnih recepata možemo lako oduševiti obitelj i prijatelje.
Kako pripremiti ručak s morskim plodovima?
U nastavku donosimo 11 recepata koji će pokazati koliko je jednostavno i ukusno uživati u plodovima mora.
Evo što je najvažnije:
- Koristite uvijek svježe ili pravilno smrznute morske plodove
- Kombinirajte ih s maslinovim uljem, češnjakom i svježim začinima
- Rižoti i tjestenine najbolji su saveznici uz lignje, kozice i školjke
- Jednostavne marinade čine čuda u okusu

1. Rižoto s kozicama
Kremasti rižoto s kozicama jedan je od klasika kada razmišljamo o tome kako pripremiti ručak s morskim plodovima. Na maslinovom ulju prepržimo češnjak, dodamo rižu i bijelo vino, a zatim lagano umiješamo očišćene kozice. Trik je u polaganom dolijevanju temeljca kako bi riža bila savršeno kremasta.
2. Tjestenina s morskim plodovima
Brz i jednostavan ručak za svaki dan. Na maslinovom ulju pirjamo školjke, lignje i kozice, dodamo malo rajčice i bijelog vina te sve prelijemo preko tjestenine. Savjet: koristimo široku tjesteninu poput tagliatella jer bolje “nosi” umak.
3. Salata od hobotnice
Ako razmišljamo kako pripremiti morske plodove na lagan način, salata od hobotnice je odličan izbor. Hobotnicu kuhamo dok ne omekša, narežemo na komade i pomiješamo s krumpirom, kaparima, lukom i maslinovim uljem. Poslužujemo hladno uz malo limuna.
4. Lignje na žaru
Jedan od najpoznatijih recepata. Očišćene lignje kratko mariniramo u maslinovom ulju, češnjaku i peršinu, a zatim pečemo na vrućem roštilju. Ključ je da se ne peku predugo jer će postati žilave.
5. Crni rižoto od sipe
Prava delicija koja se često poslužuje u restoranima, a lako ju je napraviti i kod kuće. Sipu narežemo, pirjamo na luku i češnjaku, dodamo rižu i vino, a tinta od sipe daje karakterističnu crnu boju i bogat okus.
6. Brodet od ribe i školjki
Tradicionalno jelo koje spaja više vrsta ribe i školjki u jednom loncu savršen je primjer kako pripremiti ručak s morskim plodovima na autentičan način. Pirjamo luk, češnjak, rajčicu i začine, a zatim dodamo ribu i školjke.
Ovaj način pokazuje i kako pripremiti morske plodove da budu aromatični i sočni. Servira se uz palentu koja savršeno upija umak, pa je rezultat pravi odgovor na pitanje kako pripremiti ručak koji je ukusan, tradicionalan i zasitan.
7. Pržene girice
Najjednostavniji odgovor na pitanje kako pripremiti ručak s morskim plodovima je – ispržiti sitnu ribu poput girica. Uvaljamo ih u brašno, kratko ispržimo u vrućem ulju i poslužimo s kriškama limuna.
8. Dagnje na buzaru
Klasično jelo dalmatinske kuhinje. Na maslinovom ulju pirjamo češnjak, rajčicu i bijelo vino, dodamo dagnje i kuhamo dok se ne otvore. Poslužujemo s domaćim kruhom za umakanje.

9. Fritto misto
Mješavina prženih lignjica, kozica i sitne ribe. Paniramo ih u brašnu i kratko pržimo u dubokom ulju. Poslužujemo uz tartar umak ili samo malo limuna za savršeni ljetni obrok.
10. Brancin pečen u soli
Cijelu ribu napunimo svježim začinima i prekrijemo mješavinom krupne soli i bjelanjka. Pečemo u pećnici dok se sol ne stvrdne, a meso iznutra ostaje sočno i aromatično.
11. Škampi na buzaru
Još jedan klasik. Na maslinovom ulju pirjamo češnjak, peršin i rajčicu, dodamo škampa i podlijemo bijelim vinom. Kratko kuhamo i poslužujemo uz tjesteninu ili svježi kruh.
Zaključak
Kada se pitamo kako pripremiti ručak s morskim plodovima, jasno je da postoji mnogo načina – od laganih salata do raskošnih rižota i jednostavnih prženih jela. Svaki recept donosi posebnu aromu mora i daje nam osjećaj odmora i mediteranskog ugođaja.
A kada završimo ručak, možda je vrijeme da otkrijemo i što je fjaka i kako je doživjeti – jer upravo uz ovakve zalogaje najbolje shvaćamo čaroliju opuštanja i uživanja u trenutku.
