Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Splitsko-dalmatinska

„Biraj biciklu!“: Sustav javnih bicikala započeo s radom u Klisu

Foto: Grad Split

Sustav javnih bicikala financiran iz EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna implementiran je jučer u Klisu. Jedan terminal je postavljen u centru Klisa i drugi u Prugovu, što će omogućiti bolju povezanost unutar općine te unaprijediti povezanost sa susjednim općinama.

„U sklopu ovog projekta nabavlja se 41 postaja i 242 električne i klasične bicikle. Osim sustava javnih bicikala u gradu Splitu je već izgrađena biciklistička prometnica iz projekta „Biraj biciklu!“ i u gradu Trogiru je u izgradnji biciklistička staza sa šetnicom. Očekujemo završetak izgradnje planiranih staza i postavljanja sustava javnih bicikala u svih osam gradova i općina na području UAS-a do kraja ljeta“ – uvodno je istaknula Vedrana Franić, voditeljica Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita – vodećeg partnera u projektu.

Nakon uvodne zahvale Gradu Splitu i kolegama koji su u proteklom razdoblju odradili ovaj projekt, načelnik općine Jakov Vetma je rekao: „Zadovoljni smo što se nakon Podstrane i u općini Klis provodi ovaj projekt te što kroz ITU mehanizam urbane aglomeracije Split realiziramo ovakve zajedničke projekte koji čine mobilnost građana dostupnijom, čišćom i zdravijom, pogotovo obzirom na cijene goriva i najave poskupljenja javnog prijevoza. Ovo je jako dobra alternativa jer s Klisa do Splita i natrag najjeftinije nam je otići biciklom. Siguran  sam da će i u centru Klisa i u Prugovu sustav zaživjeti, te ćemo i dalje razmatrati nove lokacije kako bismo građanima osigurali što više postaja i bicikli“. Dodao je i da općina Klis ima nekoliko biciklističkih staza, a jedna od njih je kroz Kliško polje, biciklistička staza od koje u Dalmaciji sigurno nema ljepše. Načelniku se na predstavljanju sustava javnih bicikala u Klisu pridružio i član povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ koji je ujedno jučer bio i jedan od prvih korisnika novih bicikala, objavili su na službenoj stranici Grada Splita.

Kroz projekt „Biraj biciklu!“ prošlog je mjeseca krenuo s radom sustav u Podstrani koji je zabilježio preko 300 najmova na dvije lokacije u općini. „Vožnje su pretežito bile prema lokacijama na području grada Splita, tako da korisnici ne koriste sustav samo unutar dvije nove postaje već i za šire kretanje. Riječ je o vrlo dobrom trendu korištenja usluge što je rezultat kvalitetne mreže javnih bicikala“ – poručuju iz Nextbikea.

Godišnja pretplata za javne bicikle iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta tijekom cijele godine. Za sve ostale korisnike cijena iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl, za pola sata korištenja.

Uz Klis i Split, sustav javnih bicikala će se proširiti i na područje Trogira, Kaštela, Solina, Dugopolja i Dicma. Velika vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je i što će se izraditi studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na području aglomeracije.

Projekt „Biraj biciklu!“ je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda sa 10.893.396,68 kn, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“. 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Splitsko-dalmatinska

Nakon Splita, Podstrane, Klisa, Dicma, Trogira i Dugopolja, sustav javnih bicikala postavljen je i službeno pušten u rad u Kaštel Lukšiću pored plaže Glavice...

Splitsko-dalmatinska

U sklopu EU projekta „Biraj biciklu“ jučer je na trogirskoj rivi kod kule Kamerlengo predstavljen prvi sustav javnih biciklala u Trogiru. Riječ je o...

Splitsko-dalmatinska

Nakon Podstrane i Klisa, jučer je započeo s radom sustav javnih bicikala u Dicmu s dvije postaje sa četiri električna i šest klasičnih bicikli....

Njuz

Podstrana je prva općina u kojoj je započeo s radom sustav javnih bicikala financiran iz EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna....