Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Njuz

„Biraj biciklu!“: Prvi sustav javnih bicikala postavljen u Podstrani

Foto: Grad Split

Podstrana je prva općina u kojoj je započeo s radom sustav javnih bicikala financiran iz EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna. Postavljena su dva terminala sa po šest električnih i šest klasičnih bicikala. Jedan terminal je na Strožancu pored biciklističke staze uz more i parkirališta, a drugi u blizini igrališta Petrićevo, uz rub ulice Mile Gojsalić.

Voditelj projekta Toni Jerković iz Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita – vodećeg partnera, uvodno je istaknuo: „Velika je prednost što će građani Podstrane moći koristiti sustav javnih bicikala osim za rekreaciju i multimodalno, u kombinaciji s javnim gradskim prijevozom, za dolazak od doma do autobusne stanice i natrag. Grad Split planira postaviti terminal i u Žrnovnici, što će značajno unaprijediti mobilnost građana, ali i povezanost s prvom susjednom općinom“ – rekao je.

„Iznimno sam sretan i ponosan što je naša općina Podstrana dio ovog hvalevrijednog projekta, u cilju bolje povezanosti gradova i općina, kako bi smanjili upotrebu osobnih automobila, utjecaj na okoliš i potaknuli sve naše građane na zdraviji način života. Općina Podstrana je prva među gradovima i općinama osigurala lokaciju i sve potrebno za postavljanje sustava jer je Podstrana već odavno prepoznala biciklizam kao alternativni oblik prijevoza, s nultom stopom emisija CO2. Planiramo i u budućnosti raditi na izgradnji biciklističkih staza i sanaciji postojećih, kako bi spojili sva naselja unutar općine, ali i ostvarili bolju povezanost sa susjednim gradovima i općinama„ – rekao je načelnik općine Podstrana, Mijo Dropuljić.

Već je poznato da je Split rekorder po broju korisnika sustava javnih bicikala u Hrvatskoj i za očekivati je da će se taj trend nastaviti zahvaljujući novim terminalima i biciklima na području aglomeracije.

„U posljednjih godinu dana imamo preko pola milijuna najmova na 300 bicikala u Splitu. Među 40.000 registriranih korisnika brojni među njima su iz Podstrane. Oni svakodnevno koriste sustav tako da ćemo s ovim terminalima prvenstveno unaprijediti kvalitetu korištenja sustava među postojećima, a potom i steći brojne nove korisnike. U suradnji s partnerskom tvrtkom Hrvatski telekom, već smo osigurali cijeli kontingent od 242 bicikle financirane iz ovog projekta i radujemo se proširenju sustava na druge općine i gradove jer brojke potvrđuju, ljudi to doista traže“ – rekao je Ante Gustin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o., predstavnik Nextbikea.

Treba napomenuti i da su cijene i dalje jako povoljne. Godišnja pretplata iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje sustava cijelu godinu, s tim da je  prvih pola sata besplatno svima. Po isteku 30 minuta cijena je deset kuna za električni i pet kuna za klasični bicikl, za svakih pola sata korištenja.

Uz Podstranu i Split, sustav javnih bicikala će se proširiti i na područje Trogira, Kaštela, Solina, Klisa, Dugopolja i Dicma sa ukupno 41 novim terminalom i 242 bicikle. Velika vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je i što će se izraditi studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na području aglomeracije. Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je 13.609.435,83 kn. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda sa 10.893.396,68 kn, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“. 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Šibensko-kninska

Podzemna garaža i logistički centar na  Poljani, novi niskopodni autobusi, nove digitalizirane autobusne postaje, aplikacija za praćenje prometa u kretanju i mirovanju, sve je...

Splitsko-dalmatinska

Sustav javnih bicikala financiran iz EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna implementiran je jučer u Klisu. Jedan terminal je postavljen u...

Splitsko-dalmatinska

Radni sastanak s predsjednikom Gradskog vijeća Jakovom Prkićem bio je prva službena obveza povjerenice Vlade RH, Mirne Veže nakon što je jučer potpisala primopredajni...

Njuz

Vlada RH je na 113. sjednici održanoj 14. travnja 2022. godine imenovala Mirnu Vežu povjerenicom Vlade RH u Gradu Splitu za obavljanje poslova iz...