Maslinovo ulje i njegova ljekovita svojstva poznata su još od davnina, iz razdoblja nekoliko tisuća godina prije Krista. Prvi tragovi uzgoja maslina pronađeni su u Aziji, a stari su Grci bili poznati po svojoj ljubavi prema maslinovom ulju. Najbolji dokaz za to je činjenica da su se pobjednici raznih natjecanja u to vrijeme nagrađivali ćupovima punim maslinovog ulja.
Mnogi narodi u svim periodima povijesti maslinovo su ulje smatrali vrlo dragocjenim i simbolom zdravlja i snage. Hipokrat, grčki liječnik po kojem je nazvana Hipokratova zakletva smatrao ga je važnim za zdravlje pa ga je prepisivao za mnoga bolesna stanja.
Moderno doba ponovno je otkrilo kvalitetu i važnost maslinovog ulja pa je maslinovo ulje među najcjenjenijim uljima na svijetu i koriste ga svi vrhunski kuhari.
Ljekovitost maslinovog ulja
Maslinovo ulje štiti od kardiovaskularnih bolesti
Maslinovo ulje je iznimno ljekovito ulje jer je bogato antioksidansima, a svi znamo koliko je važna njihova uloga u obrani organizma od slobodnih radikala koji imaju loš utjecaj na zdravlje i mogu uzrokovati pojavu raka.
Osim toga, maslinovo ulje sadrži visokovrijedne nutrijente koji su hranjivi i imaju protuupalno djelovanje. Posebno je važno napomenuti da je maslinovo ulje jedino ulje koje sadrži tako veliku količinu oleinske kiseline, zadužene za održavanje ravnoteže LDL i HDL kolesterola. Nesrazmjer ovog „dobrog“ i „lošeg“ kolesterola vrlo je često uzrok ateroskleroze, raznih srčanih bolesti i moždanih udara. Maslinovo ulje je također dobra pomoć kod snižavanja krvnog tlaka, a najbolji dokaz za korist maslinovog ulja je činjenica da je najmanji broj ljudi oboljelih od bolesti krvožilnog sustava upravo u mediteranskim zemljama koje su poznate po čestoj konzumaciji ovog ulja.
Maslinovo ulje ima protuupalno djelovanje
Maslinovo ulje je poznato po tome da ima protuupalna svojstva, a za to su najvećim dijelom zaslužni polifenoli, spojevi koji djeluju protiv svih vrsta upala. Oni smanjuju razinu CRP-a u krvi, za što znamo da je marker koji ukazuje na upalu u tijelu.
Vrlo je važno napomenuti da protuupalna svojstva maslinovog ulja ne ovise o kolčini ulja koju konzumirate već je dovoljno i nekoliko žlica dnevno da biste postigli isti efekt kao da ste unijeli mnogo više.
Maslinovo ulje je dobro za probavu
Maslinovo ulje pomoći će regulirati probavu i pospješiti probavljanje hrane. Dobra probava je okosnica zdravog organizma, a dobar metabolizam je važan dio te probave. Maslinovo ulje pomaže proizvesti veće količine enzima koji pomažu u probavljanju hrane čime se smanjuje teret za organizam dok se istovremeno maksimalno iskorištavaju hranjive tvari iz ulja.
Ljudi koji imaju problema s gastritisom, žgaravicom, kolitisom i zatvorom često uvedu maslinovo ulje u svoju prehranu jer pomaže u liječenju probavnih problema. Ljudi koji redovno konzumiraju maslinovo ulje imaju niži postotak obolijevanja od zloćudnih bolesti probavnog sustava.
Utječe i na količinu bakterija koja se nalazi u crijevima te pomaže u otklanjanju prekomjerne količine loših bakterija.
Maslinovo ulje je dobro za kosti
Znanstvenici su dokazali da ljudi koji često konzumiraju maslinovo ulje imaju viši nivo proteina koji je zadužen za izgradnju kostiju, poznatog pod imenom osteokalcin. Upravo je maslinovo ulje razlog zašto je u mediteranskim zemljama manji broj oboljelih od osteoporoze.
Maslinovo ulje je dobro za kožu i kosu
Korištenje maslinovog ulja u kozmetičke svrhe poznato je još od davnina. Primjena ovog ulja na kosu pomoći će ju omekšati i nahraniti. Ako se kombinira s medom, maske za kosu od maslinovog ulja će biti vrlo korisne osobi koja ima jako suhu i lomljivu kosu jer će ju nahraniti, omekšati i učiniti manje lomljivom.
Antioksidansi u maslinovom ulju vrlo su korisni i za kožu jer je štite od slobodnih radikala koji kožu čine starijom i koji ju isušuju. Istovremeno, ovo ulje je dobar ovlaživač kože koji ju održava hidratiziranom što bi moglo dovesti i do efektivnog topljenja masnoće u našim porama zbog koje nastaju miteseri.
Maslinovo ulje bogato je vitaminom E, flavonoidima i polifenolima koje ljudska koža jako voli pa ju čisti od nečistoća i mrtvih stanica.
Kako koristiti maslinovo ulje?
Iako većina ljudi maslinovo ulje koristi u kuhinji te kao preljev za salate i ribu, trikovi u kuhinji nisu jedini način kako ga koristiti. Naime, maslinovo je ulje jako zdravo uzimati i samo. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali uzimati žličicu maslinovog ulja na prazan želudac:
- Gubitak kilograma – jedenje maslinovog ulja može biti jako važan faktor pri mršavljenju i dokazano je da jedenje maslinovog ulja pomaže izgubiti suvišne kilograme
- Hrana za mozak – ako redovno jedete maslinovo ulje održavate zdravlje vašeg mozga i pomažete mu da se riješi nakupina naslaga unutar moždanih stanica. To umanjuje mogućnost nastanka Alzheimerove bolesti i pomaže održati bolje pamćenje
- Kontrola šećera u krvi – ono smanjuje količinu glukoze u krvi i smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
- Održavanje zdravlja crijeva – maslinovo ulje je borac protiv loših bakterija, posebno onih koje su otporne na antibiotike
Vrste maslinovog ulja – koju izabrati
Postoje različite vrste ulja i ona se razlikuju po boji, konzistenciji, mirisu i kvaliteti, ali ta razlika među uljima ne dolazi od različitih sorti maslina već od različitih načina ekstrakcije ulja iz maslina.
1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje – ovo je ulje dobiveno izravno iz ploda masline mehaničkim postupcima što je najbolji način obrade maslina. Ima 0,8 grama oleinske kiseline na 100 grama ulja.
2. Djevičansko maslinovo ulje – također je dobiveno izravno iz ploda masline mehaničkim postupcima i sadrži najviše 2 grama oleinske kiseline na 100 grama ulja.
Djevičanska ulja su najbolja maslinova ulja jer se dobivaju jednostavnim cijeđenjem i tiještenjem pa su u njima sačuvani svi važni prirodni sastojci.
3. Maslinovo ulje – ono je dobiveno miješanjem djevičanskih i rafiniranih ulja te ne sadrži više od 1 grama oleinske kiseline na 100 grama ulja.
4. Ulje komine maslina – dobiva se miješanjem komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja te ne sadrži više od 1 grama oleinske kiseline na 100 grama ulja.
Kako prepoznati najbolje maslinovo ulje?
Najbolja maslinova ulja su djevičanska ulja, a kvaliteta se utvrđuje provjerom okusa, mirisa, boje i ostalih svojstava ulja.
Prva stvar koju dobro maslinovo ulje ne smije imati je jak miris i okus jer su najbolja maslinova ulja blaga. Ovako jak miris i aroma mogu značiti da je ulje užeglo.
Zato je najbolje da ulje nema mirisa ili je jako blag i podsjeća na miris trave, masline ili voća. Također mora biti blago gorko i pikantno.
Uvijek kupujte ulja koja su pakirana u tamne boce jer svjetlost može uzrokovati promjene na ulju. Ulje bi se trebalo iskoristiti unutar 12 mjeseci.