U danaลกnjem ubrzanom naฤinu ลพivota, pronalaลพenje vremena za pripremu zdravih i ukusnih obroka za cijelu obitelj moลพe biti pravi izazov. Stoga smo pripremili listu od 8 recepata koji su ne samo brzi i jednostavni za pripremu, veฤ i oduลกevljavaju raznolikoลกฤu i okusima koji ฤe zadovoljiti svaฤije nepce. Od klasiฤnih jela s modernim preokretom do potpuno novih ideja koje ฤe obogatiti vaลก obiteljski jelovnik, ovi recepti su savrลกeni za zaposlene roditelje koji ลพele osigurati nutritivno bogate obroke za svoje najmilije.
Svaki od sljedeฤih recepata dizajniran je da bude spreman za manje od 30 minuta i koristi svjeลพe sastojke koji su jednostavni za kombiniranje i pripremu, ฤineฤi svaki obrok zdravim i ukusnim izborom za vaลกu obitelj.
1. Piletina s limunom i timijanom
Ovaj recept za piletinu s limunom i timijanom u jednoj tavi je savrลกen primjer brzog i ukusnog obroka koji ฤe cijela obitelj voljeti. Evo kako moลพete brzo pripremiti ovu aromatiฤnu veฤeru:
Sastojci:
- 4 pileฤa prsa bez kostiju i koลพe
- 2 limuna, jedan isjeฤen na kriลกke, drugi iscijeฤen za sok
- 4 ฤeลกnja ฤeลกnjaka, fino nasjeckana
- 2 ลพlice svjeลพeg timijana (ili 1 ลพlica suลกenog)
- 2 ลพlice maslinovog ulja
- Sol i svjeลพe mljeveni crni papar
- 1 ลกalica pileฤeg temeljca
Upute:
- Zagrijte peฤnicu na 200ยฐC.
- Zaฤinite pileฤa prsa solju i paprom.
- U velikoj tavi koja moลพe iฤi u peฤnicu, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte pileฤa prsa u tavu i prลพite dok ne dobiju zlatno smeฤu boju s obje strane (oko 3-4 minute sa svake strane).
- Maknite piletinu na stranu, u tavu dodajte ฤeลกnjak i prลพite dok ne omekลกa (oko 1 minutu).
- Dodajte pileฤi temeljac, sok od limuna i timijan u tavu, i pustite da zavrije.
- Vratite pileฤa prsa u tavu, dodajte kriลกke limuna izmeฤu komada piletine.
- Stavite tavu u prethodno zagrijanu peฤnicu i pecite 15-20 minuta, ili dok piletina viลกe nije ruลพiฤasta u sredini.
- Izvadite iz peฤnice i prije serviranja ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Ovaj jednostavan recept kombinira soฤnost peฤene piletine s osvjeลพavajuฤom aromom limuna i zemljanim notama timijana, sve pripremljeno u jednoj tavi za manje nereda i laganu ฤistku. Posluลพite s prilogom po izboru, kao ลกto su peฤeni krumpiri ili svjeลพa salata, za potpuni obrok.
2. Kremasta tjestenina s pestom i cherry rajฤicama
Kremasta tjestenina s pestom i cherry rajฤicama je brz, jednostavan i iznimno ukusan obrok koji ฤe sigurno biti hit meฤu ฤlanovima obitelji. Evo kako moลพete pripremiti ovaj obrok:
Sastojci:
- 400g tjestenine po izboru (npr. penne, fusilli ili spaghetti)
- 200g cherry rajฤica, prepolovljenih
- 2-3 ลพlice zelenog pesto umaka
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 2 ฤeลกnja ฤeลกnjaka, sitno nasjeckana
- 2 ลพlice maslinovog ulja
- Sol i svjeลพe mljeveni crni papar
- Parmezan ili pecorino sir, za posipanje
- Svjeลพi bosiljak za dekoraciju
Upute:
- U velikom loncu kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju do al dente teksture.
- Dok se tjestenina kuha, zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodajte nasjeckani ฤeลกnjak i kratko prลพite dok ne postane aromatiฤan, pazeฤi da ne zagori.
- Ubacite cherry rajฤice i prลพite dok ne omekลกaju i poฤnu puลกtati svoje sokove, oko 3-5 minuta.
- Smanjite vatru i dodajte vrhnje za kuhanje, pustite da lagano zavrije.
- Umijeลกajte pesto umak i zagrijte dok se svi sastojci ne sjedine i ne dobijete kremastu teksturu.
- Ocijedite kuhane tjestenine i dodajte ih u tavu s umakom, dobro promijeลกajte da se tjestenina ravnomjerno obloลพi umakom.
- Zaฤinite solju i paprom po ukusu.
- Posluลพite toplo, posipano ribanim parmezanom ili pecorino sirom i ukrasite listiฤima svjeลพeg bosiljka.
Ovaj recept je izuzetno prilagodljiv; moลพete dodati peฤenu piletinu ili ลกkampe za dodatni protein, ili moลพda malo ลกpinata za dodatnu hranjivost. Brzina pripreme i svjeลพina sastojaka ฤine ga idealnim izborom za ruฤak ili veฤeru.
3. Vegetarijanski quinoa burrito bowls
Vegetarijanski quinoa burrito bowls su nutritivno bogat, ukusan i ลกaren obrok koji je jednostavan za pripremu. Evo kako moลพete pripremiti ovaj zdravi vegetarijanski obrok:
Sastojci:
- 1 ลกalica quinoe
- 2 ลกalice vode ili povrtnog temeljca
- 1 limenka crnog graha, isprana i ocijeฤena
- 1 velika zrela avokado, narezan na kockice
- 1 ลกalica kukuruza (moลพe iz konzerve, ocijeฤen)
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1/2 crvenog luka, sitno nasjeckan
- 1/2 ลกalice svjeลพeg korijandera, sitno nasjeckanog
- 1 limeta, iscijeฤena za sok
- Sol i papar po ukusu
- 1/2 ลพliฤice kumina
- 1/2 ลพliฤice ฤilija u prahu
- Naribani sir, po ลพelji (opcionalno)
- Salsa, za posluลพivanje
- Kiselu pavlaku ili vegansku kremu od kaju, za posluลพivanje
Upute:
- Skuhajte quinou prema uputama na pakiranju koristeฤi vodu ili povrtni temeljac za dodatni okus.
- Zaฤinite skuhani quinoa s kuminom, ฤilijem u prahu, solju i paprom.
- U velikoj zdjeli pomijeลกajte crni grah, kukuruz, narezanu crvenu papriku, nasjeckani crveni luk i korijander. Dodajte sok od limete i po potrebi dodatno zaฤinite.
- Sloลพite svoje burrito zdjele tako da na dno stavite quinoa, a zatim redom rasporedite mjeลกavinu graha i povrฤa.
- Dodajte kockice avokada i po ลพelji pospite naribanim sirom.
- Posluลพite s dodatkom salse i kisele pavlake ili veganske kreme od kaju.
Ove zdjele su savrลกene za individualno prilagoฤavanje; moลพete dodati ili izbaciti sastojke prema vlastitim preferencijama. Takoฤer, ovo jelo se lako pretvara u vegansko ako izostavite sir i kiselu pavlaku ili ih zamijenite veganskim alternativama. Posluลพite toplo ili hladno, ovisno o ลพelji.
4. Zapeฤeno povrฤe i feta sir u tavi
Tava s peฤenim povrฤem i feta sirom je zdrava, ลกarena i ukusna opcija koja moลพe posluลพiti kao glavno jelo ili kao prilog. Evo kako moลพete pripremiti ovaj vegetarijanski obrok:
Sastojci:
- 1 patlidลพan, narezan na kockice
- 2 tikvice, narezane na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 ลพuta paprika, narezana na kockice
- 1 velika crvena luk, narezan na ฤetvrtine ili kockice
- 2-3 ฤeลกnja ฤeลกnjaka, sitno nasjeckana
- 200g feta sira, izmrvljenog
- Maslinovo ulje
- Sol i svjeลพe mljeveni crni papar
- 1 ลพliฤica suลกenog origana ili timijana
- Svjeลพi perลกin ili bosiljak za posipanje
Upute:
- Zagrijte peฤnicu na 200ยฐC.
- U velikoj posudi pomijeลกajte patlidลพan, tikvice, crvenu i ลพutu papriku, crveni luk i ฤeลกnjak.
- Prelijte povrฤe s dovoljno maslinovog ulja da se lagano obloลพi, zaฤinite solju, paprom i suลกenim origanom ili timijanom, i dobro promijeลกajte.
- Rasporedite povrฤe u jednom sloju na velikom limu za peฤenje obloลพenom papirom za peฤenje.
- Pecite u peฤnici 20-25 minuta, povremeno promijeลกajuฤi, dok povrฤe ne postane mekano i lagano karamelizirano na rubovima.
- Izvadite povrฤe iz peฤnice i pospite izmrvljenim feta sirom.
- Vratite u peฤnicu na dodatnih 5 minuta, ili dok se feta sir lagano ne otopi i ne dobije zlatnu boju.
- Izvadite iz peฤnice i pospite svjeลพim perลกinom ili bosiljkom prije posluลพivanja.
Ovo jelo je odliฤno samo po sebi, ali se takoฤer moลพe posluลพiti uz kuhane ลพitarice poput kvinoje ili bulgura za dodatnu hranjivost. Peฤeno povrฤe s feta sirom je klasiฤna mediteranska kombinacija koja ฤe zasigurno zadovoljiti ljubitelje povrฤa.
5. Brze palaฤinke sa ลกpinatom i fetom
Brze palaฤinke sa ลกpinatom i fetom su idealan izbor za nutritivni doruฤak ili brzi veฤernji obrok. Evo jednostavnog recepta:
Sastojci:
- 150g svjeลพeg ลกpinata
- 100g feta sira, izmrvljenog
- 1 ลกalica braลกna
- 1 ยฝ ลกalice mlijeka
- 1 jaje
- 1 ลพlica maslinovog ulja
- Prstohvat soli
- Prstohvat praลกka za pecivo
- Maslac ili ulje za peฤenje
Upute:
- U velikoj zdjeli pomijeลกajte braลกno, praลกak za pecivo i sol.
- Dodajte jaje i polako umijeลกajte mlijeko dok ne dobijete glatko tijesto bez grudica.
- U tijesto umijeลกajte maslinovo ulje za dodatnu mekoฤu.
- Operite ลกpinat i kratko ga poparite u kipuฤoj vodi ili ga pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne uvene. Ocijedite ga i nareลพite na manje komade.
- Umijeลกajte ลกpinat i izmrvljeni feta sir u tijesto.
- Zagrijte malo maslaca ili ulja u tavi na srednje jakoj vatri.
- Za svaku palaฤinku, u tavu stavite oko ยผ ลกalice tijesta, poravnajte ga u krug i pecite dok donji dio ne postane zlatno smeฤ, a na povrลกini se pojave mjehuriฤi.
- Okrenite palaฤinku i pecite drugu stranu do zlatno smeฤe boje.
- Ponavljajte s ostatkom tijesta.
Posluลพite palaฤinke tople, s jogurtom ili kiselim vrhnjem i svjeลพim zaฤinskim biljem po ลพelji. Ove palaฤinke su brze i jednostavne za pripremu, a ลกpinat i feta ฤine ih posebno ukusnima i zadovoljavajuฤima.