Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

14 vrsta horoskopa koji postoje

Kad pomislimo na horoskop, prvo što nam padne na pamet su imena poput Ovna, Bika, Djevice, Vodenjaka ili Blizanaca. Međutim, oni pripadaju samo zapadnom zodijaku, koji ima babilonsko podrijetlo.

U svakom se dijelu svijeta astrološki znakovi tumače na određeni način, a danas ćemo pregledati neke od najpopularnijih vrsta horoskopa u cijelom svijetu.

Otkrivamo koje su različite vrste horoskopa koje danas poznajemo iz drugih kultura i kojim određenim trenucima povijesti odgovaraju.

Alkemički horoskop

Alkemički horoskop objedinjuje numerologiju i astrologiju, a sastoji se od deset znakova povezanih s elementima periodnog sustava. Dakle, njegovi su znakovi srebro (1), željezo (2), živa (3), cink (4), kalaj (5), olovo (6), platina (7), nikal (8), zlato (9) i bakar (0). Svoj horoskop možete izračunati dodavanjem znamenki vašeg datuma rođenja, a rezultat koji dobijete, a koji će imati dvije brojke, također dodajete jedan drugome, sve dok ne dođe do jedne jednoznamenke. Lako, zar ne?

Arapski horoskop

Baš kao i zapadni, arapski horoskop također ima dvanaest znakova, a svi oni imaju imena srednjovjekovnog oružja: Koplje, Remen, Sjekira, Bodež, Palica, Buzdovan, Nož, Scimitar, Mačeta, Lanac, Poniard i Luk. Uz svakog je vezan sretan broj, a zatim imaju i sretno oružje povezano s brojem stanovnika mjesta u kojem smo rođeni.

Ova vrsta horoskopa nastala je stoljeće prije Kristova rođenja, ali učvršćena je tek oko 900 godina.

Astečki horoskop

Jelen, Caiman, Kuća, Cvijet, Zmija, Jaguar, Trska, Zec, Orao, Majmun, Kremen ili Silex i Pas. Te životinje, biljke i predmeti povezani sa svetim simbolima dvanaest su znakova astečkog horoskopa.

Posebnost je što se znakovi ne odnose na određeno razdoblje, već na određeni dan. Na primjer, ako ste rođeni 1. siječnja, po ovom ste horoskopu ste Majmun, ako ste rođeni 2. – Flint, a ako na svijet dođete 3. tog mjeseca, onda ste Pas.

Keltski horoskop

Keltski horoskop je tip koji ima najviše znakova: ukupno 21, a svi su imena stabala. Ako ste rođeni pod kišobranom određenog drveta, steći ćete njegovu zaštitu i njegove karakteristike.

U prvoj skupini nalazimo dva stabla za ravnodnevicu, rujan (Maslina) i ožujak (Hrast), i dva za solsticije lipnja (Breza) i prosinca (Bukva). Zatim preostalih 17 stabala: Jela, Topola, Javor, Lješnjak, Grab, Kesten, Cedar, Čempres, Jasen, Smokva, Jabuka, Orah, Brijest, Bor, Vrba, Rowan i Lipa.

Kineski horoskop

Kineski horoskop sastoji se od 12 znakova, povezanih s raznim legendama. Imaju životinjsko carstvo: Štakor, Vol, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Pijetao, Pas i Svinja. Dok, se zapadni horoskop temelji na manje-više mjesečnim razdobljima, u kineskom horoskopu vaš je dodijeljen vašoj godini rođenja.

Druidski horoskop

Druidi, veliki magični znanstvenici iz galskog razdoblja, imali su funkciju bdijenja nad božanskim stvarima. Njihova astrologija, poznata kao druidska astrologija, hvali prirodu i godišnja doba te stoga ima nazive stabala (nemojte miješati s keltskim horoskopom). Druidski horoskop ima 13 znakova i povezani su s mjesečevim fazama. Zovu se Birch, Rowan, Ash, Alder, Willow, Hawthorn, Hrast, Hazel, Vine, Ivy, Cane i Elder.

Egipatski horoskop

Suprotno našoj uobičajenoj zapadnjačkoj astrologiji, egipatska se astrologija uglavnom temelji na dubokim motivacijama svakog pojedinca i njihove prirodne osobnosti, lišene tradicionalnih zapadnih aspekata. Egipatski se horoskop temelji na lunarnim ciklusima, koji su pak povezani s njihovim različitim bogovima: Ozirisom, Izidom, Thotom, Anubisom, Sethom, Horusom, Sekhmetom, Bastetom, Gebom, Noutom, Amon Rayem i Hapiem.

Romski horoskop

Romi se razlikuju od ostalih po svojim božanstvenim umijećima, a najreprezentativniji su kartuzija i hiromantija. A osim toga, imaju svoj horoskop koji se razlikuje od ostalih jer su njihovi znakovi predstavljeni predmetima dodijeljenim svakoj osobi prema datumu rođenja. Šalica, kapela, Bodež, Kruna, Svijećnjaci, Kotač, Zvijezda, Zvono, Novčić, Bodež, Sjekira i Potkovica – dvanaest su znakova ciganskog horoskopa.

Hinduistički horoskop

Pojavio se nekoliko stoljeća prije Kristova rođenja, hinduistički horoskop ima dvanaest znakova, a ne baš horoskopski horoskop. Temelji se na proučavanju 27 zviježđa koja su indijski astrolozi vidjeli na nebesima, a znakovi su Kumbha Kethu, Meena Galika, Mesha Angaraka, Vrishaska Surkra, Mithuna Budha Kataka Chandra, Simaha Ravi, Kanta Budha, Thula Sukra, Vrischica Angaraka , Dhanus-Brishaspati i Makara Sani.

Indijski horoskop

Kad govorimo o indijskom horoskopu, mislimo na Indijance iz Amerike, a ne na urođenike iz Indije. Ovo je desetak znakova koji ovom prilikom nose imena životinja karakterističnih za ove teritorije: Snježna guska, Djetlić, Vidra, Jesetra, Puma, Smeđi medvjed, Jastreb, Gavran, Dabar, Zmija, Jelen i Los.

Mayanski horoskop

Na početku smo rekli da je astečki horoskop isplivao iz horoskopa Maya. Njegov je kalendar podijeljen na 20-dnevne mjesece, a imena znakova su Tzootz – Šišmiš, Dzec – Škorpion, Keh – Jelen, Moan – Sova, Kutz – Paun, Kibray – Gušter, Batz Kimil – Majmun, Coz – Sokol, Balam – Jaguar, Fex – Pas, Kan – Zmija, Tzub – Zec i Aak – Kornjača.

Zapadni horoskop

Najrašireniji i najpoznatiji horoskop koji je podijeljen u dvanaest znakova predstavljenih imenom koje su dobile zvijezde, a svi su nastali iz mitologije. Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Djevica, Vaga, Škorpion, Strijelac, Jarac, Vodenjak i Riba, a mogu podijeliti kao znakovi Zraka, Vode, Vatre i Zemlje.

Orisha horoskop

U tradicionalnoj kubanskoj religiji, Jorubi, postoji horoskop Orisha koji ima desetak znakova s imenima božanstava: Ogun, Oko, Elegua, Oshun, Shango, Yemanyá, Obatalá, Orula, Babalú Aye, Agayú Solá, Oshosi i Inle .

Ova su imena povezana s kubanskom Santerijom, religijom koja sinkretizira kršćanstvo i religijom joruba, odnosno onom koja traži jednakovrijednost između obje. Tako su, na primjer, Eleguá povezani sa San Antonioom iz Padove, Yemanyá s Djevicom iz Regle i Babalú Aye sa San Lázarom.

Wuykü horoskop

Wuyküov horoskop je vrsta horoskopa s manje znakova: ima ih samo četiri, a za budiste predstavljaju svete životinje. Ovaj horoskop seže otprilike dvije tisuće godina prije Krista i pojavio se na Tibetu. Znakovi su Pauk, Mrav, Škorpion i Kornjača, a svaki predstavlja tri mjeseca u godini.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Njuz

Ryanair, najveća europska zrakoplovna kompanija, 01. srpnja je proslavila ponovno otvaranje baze u Zadru. S dva bazna zrakoplova, 78 tjednih letova prema 37 odredišta,...

Intervju

Napravili smo veliki intervju s legendom hrvatske košarkaške reprezentacije, Rokom Lenijem Ukićem