Oreo cheesecake nije samo desert; to je simfonija okusa koja u svakom zalogaju spaja slatko i hrskavo. Ovaj čarobni spoj omiljenih čokoladnih keksa i kremastog sira preobrazit će svaki obrok u nezaboravno iskustvo. Bez obzira na to jeste li stručnjak za pečenje ili početnik u kuhinji, pripremili smo kolekciju recepata koji će zadovoljiti čak i najizbirljivije nepce.
Varijacije recepta za Oreo cheesecake
U ovom članku, otkrijte tajne savršenog Oreo cheesecakea kroz raznolike recepte koji obećavaju uživanje u svakoj kriški. Pridružite nam se na ovoj slasnoj avanturi i otkrijte kako pretvoriti običan cheesecake u remek-djelo koje će oduševiti svakog gosta.
1. Klasični Oreo cheesecake
Sastojci:
Za koru:
- 300 g Oreo keksa (s izvađenom kremom)
- 100 g neslanog maslaca, otopljenog
Za punjenje:
- 900 g krem sira, sobne temperature
- 200 g šećera u prahu
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 240 ml kiselog vrhnja, sobne temperature
- 200 g sitno nasjeckanih Oreo keksa (s kremom)
Za ukras:
- Oreo keksi
- Šlag ili šlag krem
Upute za pripremu:
Priprema kore:
- Zdrobite Oreo kekse (bez kreme) u fini prah koristeći blender ili ručno. Pomiješajte s otopljenim maslacem dok se dobro ne sjedini.
- Stavite smjesu u kalup za pečenje promjera 23 cm, ravnomjerno pritisnite na dno i malo uz rubove da formirate koru.
- Stavite u hladnjak na 10 minuta da se stisne.
Priprema punjenja:
- U velikoj zdjeli, miješajte krem sir dok ne postane glatko bez grudica. Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije, miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Dodavajte jaja jedno po jedno, miješajući dobro nakon svakog dodavanja. Uključite kiselo vrhnje, miješajte dok se ne sjedini.
- Na kraju, nježno umiješajte nasjeckane Oreo kekse. Izlijte smjesu preko pripremljene kore.
Pečenje:
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Stavite cheesecake u pećnicu i pecite 1 sat i 15 minuta ili dok centar nije gotovo postavljen, ali još uvijek lagano podrhtava kada se nježno protrese kalup.
- Isključite pećnicu, ostavite vrata lagano otvorena i ostavite cheesecake da se hladi unutra 1 sat. Zatim prebacite u hladnjak da se potpuno ohladi, najmanje 4 sata, idealno preko noći.
- Klasični Oreo cheesecake spreman je za posluživanje!
Dekoracija i serviranje:
- Prije posluživanja, ukrasite cheesecake Oreo keksima i šlagom po želji.
Varijacije:
- Čokoladni ganache: Prelijte cheesecake toplim čokoladnim ganacheom za dodatnu čokoladnu notu.
- Voćni preljev: Dodajte svježe voće poput jagoda ili malina za osvježavajući kontrast.
- Karamel: Prelijte ohlađeni cheesecake tankim slojem karamela za slatki finiš.
Dodatne točke:
- Ako nemate kalup s odvojivim dnom, obložite kalup papirom za pečenje kako biste olakšali vađenje cheesecakea.
- Za glatku teksturu, sve sastojke držite na sobnoj temperaturi prije pripreme.
- Izbjegavajte prekomjerno miješanje smjese nakon dodavanja jaja kako biste spriječili previše zraka u smjesi, što može uzrokovati pukotine.
2. Oreo cheesecake s bijelom čokoladom
Sastojci:
Za koru:
- 300 g Oreo keksa (s izvađenom kremom)
- 100 g neslanog maslaca, otopljenog
Za punjenje:
- 600 g krem sira, sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 200 g bijele čokolade, otopljene i ohlađene
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 240 ml kiselog vrhnja, sobne temperature
- 150 g sitno nasjeckanih Oreo keksa (s kremom)
Za ukras:
- Oreo keksi
- Komadići bijele čokolade
- Šlag ili šlag krem
Upute za pripremu:
Priprema kore:
- Fino zdrobite Oreo kekse (bez kreme) i pomiješajte ih s otopljenim maslacem dok ne postanu jednolični. Stavite smjesu u kalup za pečenje promjera 23 cm i dobro pritisnite na dno kako biste formirali čvrstu koru.
- Hladite u hladnjaku dok pripremate ostatak.
Priprema punjenja:
- U velikoj zdjeli mikserom miješajte krem sir i šećer dok ne postanu glatki. Dodajte otopljenu bijelu čokoladu i ekstrakt vanilije, miješajući dok se ne sjedini.
- Postepeno dodajte jaja, miješajući dobro nakon svakog dodavanja. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje.
- Nježno umiješajte nasjeckane Oreo kekse, a zatim izlijte smjesu preko ohlađene kore.
Pečenje:
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Pecite cheesecake 1 sat i 10 minuta ili dok centar nije gotovo postavljen, ali još uvijek blago podrhtava.
- Isključite pećnicu, ostavite cheesecake unutra s vrata lagano otvorena 1 sat. Nakon toga, ohladite u hladnjaku najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
Ukras i serviranje:
- Uredite cheesecake šlagom, Oreo keksima i komadićima bijele čokolade prije posluživanja.
- Oreo cheesecake s bijelom čokoladom spreman je za posluživanje!
Varijacije:
- Voćni preljev: Dodajte preljev od malina ili jagoda za osvježavajući kontrast.
- Čokoladna glazura: Napravite glazuru od tamne čokolade za dodatnu dubinu okusa.
- Karamel i morska sol: Dodajte fini sloj karamela i pospite morskom solju za slano-slatki učinak.
Dodatne točke:
- Otopljenu bijelu čokoladu ohladite prije dodavanja u smjesu kako ne bi došlo do zgrušavanja.
- Ako želite izbjeći pukotine na cheesecakeu, možete peći u vodenoj kupelji. To uključuje stavljanje kalupa za cheesecake unutar većeg kalupa napunjenog vodom dok se peče.
- Svi sastojci bi trebali biti na sobnoj temperaturi kako bi se osiguralo ravnomjerno miješanje bez grudica.
3. Oreo cheesecake s malinama i bijelom čokoladom
Sastojci:
Za koru:
- 300 g Oreo keksa (s izvađenom kremom)
- 100 g neslanog maslaca, otopljenog
Za punjenje:
- 600 g krem sira, sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 200 g bijele čokolade, otopljene i ohlađene
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 240 ml kiselog vrhnja, sobne temperature
- 150 g sitno nasjeckanih Oreo keksa (s kremom)
- 200 g svježih malina
Za ukras:
- Svježe maline
- Oreo keksi
- Strugotine bijele čokolade
- Šlag ili šlag krem
Upute za pripremu:
Priprema kore:
- Sameljite Oreo kekse do fine teksture i pomiješajte s otopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu masu. Pritisnite smjesu na dno kalupa za pečenje promjera 23 cm kako biste stvorili čvrstu koru.
- Ostavite u hladnjaku dok se priprema punjenje.
Priprema punjenja:
- Pomoću miksera izmiješajte krem sir i šećer do glatke teksture. Umiješajte otopljenu bijelu čokoladu i vaniliju. Postepeno dodajte jaja, neprestano miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte kiselo vrhnje.
- Lagano umiješajte nasjeckane Oreo kekse i svježe maline. Pazite da ne zdrobite maline dok ih miješate. Izlijte smjesu preko ohlađene kore.
Pečenje:
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Pecite cheesecake oko 1 sat i 15 minuta ili dok centar nije gotovo čvrst, ali se još uvijek blago trese kada lagano potresete kalup.
- Ugasite pećnicu i pustite cheesecake da se hladi unutra s lagano otvorenim vratima 1 sat. Nakon toga, ohladite ga u hladnjaku najmanje 4 sata, idealno preko noći.
Ukras i serviranje:
- Prije posluživanja, ukrasite cheesecake svježim malinama, Oreo keksima, strugotinama bijele čokolade i šlagom po želji.
- Oreo cheesecake s malinama i bijelom čokoladom spreman je za posluživanje!
Varijacije:
- Čokoladna glazura: Umjesto svježih malina, možete preliti cheesecake tankim slojem čokoladne glazure i zatim ukrasiti malinama.
- Malinov coulis: Poslužite cheesecake s coulisom od malina za dodatni voćni ukus.
- Miks voća: Uz maline, dodajte i druge svježe voće poput jagoda ili borovnica za dodatnu boju i okus.
Dodatne točke:
- Pri rukovanju sa svježim malinama, budite nježni kako biste izbjegli njihovo zgužvanje i puštanje soka.
- Ako koristite zamrznute maline, pustite ih da se potpuno odmrznu i ocijedite prije dodavanja u smjesu.
- Da bi cheesecake bio što kremastiji, važno je da su svi sastojci na sobnoj temperaturi prije miješanja.
4. Oreo cheesecake s jaffa narančama
Sastojci:
Za koru:
- 300 g Oreo keksa (s izvađenom kremom)
- 100 g neslanog maslaca, otopljenog
Za punjenje:
- 600 g krem sira, sobne temperature
- 200 g šećera u prahu
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 240 ml kiselog vrhnja, sobne temperature
- 150 g sitno nasjeckanih Oreo keksa (s kremom)
- Sok i ribana korica od 2 velike Jaffa naranče
Za ukras:
- Tanko narezane kriške Jaffa naranče
- Oreo keksi
- Šlag ili šlag krem
Upute za pripremu:
Priprema kore:
- Zdrobite Oreo kekse do fine mrvice i pomiješajte s otopljenim maslacem do jednolične mase. Pritisnite smjesu na dno i malo uz rubove kalupa za pečenje promjera 23 cm.
- Ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak.
Priprema punjenja:
- U velikoj zdjeli izmiješajte krem sir i šećer dok ne postane glatko. Dodajte ekstrakt vanilije, zatim postepeno dodajte jaja, svaki put dobro promiješajte. Umiješajte kiselo vrhnje, sok od naranče i ribanu koricu.
- Na kraju, lagano umiješajte nasjeckane Oreo kekse. Nježno izlijte smjesu preko pripremljene kore.
Pečenje:
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Pecite cheesecake 1 sat i 20 minuta ili dok centar nije gotovo čvrst, ali se još uvijek lagano trese.
- Nakon pečenja, isključite pećnicu, ostavite vrata lagano otvorena i cheesecake neka se ohladi unutra za 1 sat. Zatim ga ohladite u hladnjaku najmanje 4 sata, idealno preko noći.
Ukras i serviranje:
- Prije posluživanja, ukrasite cheesecake šlagom, kriškama Jaffa naranče i Oreo keksima.
- Oreo cheesecake cheesecake s jaffa narančama spreman je za posluživanje!
Varijacije:
- Čokoladna glazura: Napravite glazuru od tamne čokolade i prelijte preko ohlađenog cheesecakea za dodatnu čokoladnu dimenziju.
- Crvena naranča: Za intenzivniju boju i okus, koristite crvene Jaffa naranče.
- Dodajte liker: Za odrasle verzije, dodajte malo narančinog likera u punjenje za bogatiji okus.
Dodatne točke:
- Ako nemate Jaffa naranče, možete koristiti obične naranče, ali Jaffa naranče daju posebnu aromu i slatkoću.
- Prije rezanja cheesecakea, nož umočite u vruću vodu za čišće rezanje.
- Sve sastojke držite na sobnoj temperaturi kako bi se lakše miješali i kako bi cheesecake bio kremastiji.
5. Oreo cheesecake s borovnicama i limunom
Sastojci:
Za koru:
- 300 g Oreo keksa (s izvađenom kremom)
- 100 g neslanog maslaca, otopljenog
Za punjenje:
- 600 g krem sira, sobne temperature
- 200 g šećera u prahu
- Sok i ribana korica od 1 velikog limuna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 240 ml kiselog vrhnja, sobne temperature
- 150 g sitno nasjeckanih Oreo keksa (s kremom)
- 200 g svježih borovnica
Za ukras:
- Svježe borovnice
- Tanko narezana limunova kora
- Oreo keksi
- Šlag ili šlag krem
Upute za pripremu:
Priprema kore:
- Sameljite Oreo kekse do fine teksture i pomiješajte s otopljenim maslacem dok ne postignete jednoličnu masu. Smjesu pritisnite na dno i blago uz rubove kalupa za pečenje promjera 23 cm.
- Postavite u hladnjak dok pripremate ostatak.
Priprema punjenja:
- U velikoj zdjeli, mikserom izmiješajte krem sir i šećer dok ne postanu glatki. Umiješajte limunov sok, koru i ekstrakt vanilije. Postepeno dodajte jaja, miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte kiselo vrhnje.
- Lagano umiješajte nasjeckane Oreo kekse, a zatim nježno dodajte svježe borovnice. Prelijte smjesu preko ohlađene kore.
Pečenje:
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Pecite cheesecake 1 sat i 10 minuta ili dok centar nije čvrst ali se još uvijek blago trese kad lagano potresete kalup.
- Isključite pećnicu, ostavite cheesecake unutra s vrata lagano otvorena 1 sat. Zatim ohladite u hladnjaku najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
Ukras i serviranje:
- Prije posluživanja, ukrasite cheesecake šlagom, svježim borovnicama, limunovom korom i Oreo keksima.
- Oreo cheesecake s borovnicama i limunom spreman je za posluživanje!
Varijacije:
- Čokoladni ganache: Napravite bijeli ili tamni čokoladni ganache i prelijte preko ohlađenog cheesecakea prije ukrašavanja.
- Borovnički coulis: Poslužite cheesecake s coulisom od borovnica za dodatni sloj okusa.
- Dodajte liker: Za odraslu verziju, možete dodati malo limunova ili borovničkog likera u punjenje.
Dodatne točke:
- Za izraženiji limunov okus, povećajte količinu limunove korice.
- Budite nježni pri miješanju borovnica u smjesu kako ne bi puštale previše soka i obojale cijeli cheesecake.
- Svi sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi kako bi se osiguralo ravnomjerno miješanje i kremasta tekstura cheesecakea.
6. Oreo Cheesecake s kikiriki maslacem
Sastojci:
Za koru:
- 300 g Oreo keksa (s izvađenom kremom)
- 100 g neslanog maslaca, otopljenog
Za punjenje:
- 600 g krem sira, sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 200 g kikiriki maslaca, sobne temperature
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 240 ml kiselog vrhnja, sobne temperature
- 150 g sitno nasjeckanih Oreo keksa (s kremom)
- Dodatno: sol i šećer u prahu za balans okusa
Za ukras:
- Grubo nasjeckani kikiriki
- Oreo keksi
- Šlag ili šlag krem
- Kriške čokolade ili čokoladni preljev
Upute za pripremu:
- Priprema kore:
- Sameljite Oreo kekse do fine teksture i pomiješajte s otopljenim maslacem dok ne dobijete homogenu masu. Smjesu pritisnite na dno kalupa za pečenje promjera 23 cm.
- Hladite u hladnjaku dok ne završite s pripremom punjenja.
Priprema punjenja:
- U velikoj zdjeli, miješajte krem sir i šećer dok smjesa ne postane glatka. Dodajte kikiriki maslac i ekstrakt vanilije, miješajte dok se sve dobro ne spoji. Postepeno dodajte jaja, dobro miješajući nakon svakog dodatka. Umiješajte kiselo vrhnje.
- Na kraju, pažljivo umiješajte nasjeckane Oreo kekse. Ravnomjerno rasporedite smjesu preko ohlađene kore.
Pečenje:
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Pecite cheesecake 1 sat i 20 minuta ili dok centar ne postane gotovo čvrst, ali se još uvijek blago trese.
- Nakon pečenja, isključite pećnicu i pustite cheesecake da se hladi unutra s lagano otvorenim vratima oko 1 sat. Ohladite ga u hladnjaku najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
Ukras i serviranje:
- Prije posluživanja, ukrasite cheesecake šlagom, grubo nasjeckanim kikirikijem, Oreo keksima i kriškama čokolade ili čokoladnim preljevom.
- Oreo cheesecake s kikiriki maslacem spreman je za posluživanje!
Varijacije:
- Čokoladna ganache: Napravite glazuru od tamne čokolade i prelijte preko ohlađenog cheesecakea za dodatni čokoladni užitak.
- Dodajte karamelu: Karamelni preljev može dodati slatki kontrast bogatom okusu kikiriki maslaca.
Dodatne točke:
- Ako kikiriki maslac nije dovoljno slan, dodajte prstohvat soli u punjenje kako biste izbalansirali slatkoću.
- Svi sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi kako bi cheesecake bio glatki i kremasti.
- Za čišće rezanje, nož umočite u vruću vodu prije svakog reza.
7. Oreo cheesecake u čaši
Sastojci:
Za bazu:
- 200 g Oreo keksa (s kremom)
- 50 g neslanog maslaca, otopljenog
Za cheesecake kremu:
- 400 g krem sira, sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 ml vrhnja za šlag, dobro ohlađeno
- 100 g sitno nasjeckanih Oreo keksa (s kremom)
Za ukras:
- Šlag
- Cijeli Oreo keksi
- Čokoladne mrvice ili strugotine
Upute za pripremu:
Priprema baze:
- Zdrobite 200 g Oreo keksa (uključujući kremu) u fini prah. Pomiješajte s otopljenim maslacem dok se dobro ne sjedini. Rasporedite smjesu na dno 4 do 6 čaša (ovisno o veličini), pritiskajući lagano na dno kako biste formirali bazu.
Priprema cheesecake kreme:
- U velikoj zdjeli, miješajte krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok ne postanete glatko i kremasto. U drugoj zdjeli, tucite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto.
- Nježno umiješajte umućeno vrhnje u smjesu krem sira. Dodajte sitno nasjeckane Oreo kekse i lagano promiješajte.
Složite u čaše:
- Na bazu od Oreo keksa u svakoj čaši, ravnomjerno rasporedite cheesecake kremu. Možete koristiti vrećicu za ukrašavanje ili žlicu za jednostavnije slojevitje.
Hlađenje:
- Stavite čaše u hladnjak na najmanje 2 sata, idealno preko noći, da se krema dobro stisne.
Ukras i serviranje:
- Prije posluživanja, ukrasite svaku čašu tučenim šlagom, cijelim Oreo keksom i po želji pospite čokoladnim mrvicama ili strugotinama.
- Oreo cheesecake u čaši spreman je za posluživanje!
Varijacije:
- Voćna verzija: Dodajte sloj svježih malina ili jagoda između slojeva keksa i kreme za osvježavajući okus.
- Kavoljubci: Dodajte 1-2 žličice instant kave otopljene u malo vruće vode u smjesu krem sira za kavu verziju cheesecakea.
- Čokoladni preljev: Napravite jednostavni čokoladni ganache i prelijte preko sloja kreme prije dodavanja šlaga za dodatnu čokoladnu notu.
Dodatne točke:
- Ako nemate čaše, možete koristiti male staklenke ili šalice za kavu za alternativni izgled.
- Osigurajte da su sve sastojci, posebno krem sir i vrhnje za šlag, na sobnoj temperaturi kako bi se lakše miješali i kako bi tekstura bila što glađa.
- Za čišće slojeve prilikom slaganja u čašu, koristite vrećicu za ukrašavanje ili veliku plastičnu vrećicu s odrezanim kutom za preciznije doziranje.
Oreo cheesecake nije samo desert; to je kulinarsko remek-djelo koje spaja klasične i inovativne okuse. S različitim varijacijama koje uključuju klasične, voćne, karamelne i kavene note, ovaj popularni desert nudi nešto za svakoga. Bez obzira radi li se o klasičnom receptu s bogatim kremastim punjenjem ili eksperimentiranju s novim kombinacijama poput višnje i čokolade ili kikiriki maslaca i morske soli, Oreo cheesecake zasigurno će oduševiti i najzahtjevnije nepce.
Svaki recept omogućuje vam da uživate u različitim teksturama i slojevima okusa, od hrskave Oreo kore do glatkog i kremastog punjenja. Dodatni preljevi i ukrasi, poput svježeg voća, šlaga, karamela ili čokoladnih strugotina, dodaju završni dodir koji ovaj desert čini ne samo ukusnim već i vizualno privlačnim.
Priprema Oreo cheesecakea može biti zabavna aktivnost, bilo da se priprema za posebnu prigodu ili kao slatki završetak obiteljskog obroka. Uz malo strpljenja i kreativnosti, svatko može stvoriti savršen cheesecake koji će impresionirati goste i zadovoljiti slatki zub. Neka ovi recepti budu vaša inspiracija za stvaranje nezaboravnih desertnih trenutaka koji će ostaviti snažan dojam na sve koji ih probaju.